Persoonlijke ontwikkeling – inleiding

Wat is persoonlijke ontwikkeling? Waarom zou je je hierin willen verdiepen?

Persoonlijke ontwikkeling heeft met zelfkennis te maken, je bewust worden van wat voor jou belangrijk is, waar je kracht ligt en meer van dat soort dingen. Dat is van belang voor jouzelf als individu maar ook in contact met anderen. Als je jezelf beter begrijpt kun je ook bewuster communiceren en samenwerken. Zelfbewustzijn helpt ook om anderen beter te zien.

In deze categorie vind  je links naar aspecten van hoe mensen leren, hun aandacht focussen, wat voor talenten je kunt herkennen, kwaliteiten/valkuilen/allergieën, verschillende manieren om naar verschillende persoonlijkheidstypen te kijken. Ik licht ze toe, geef links en tips voor verdere verdieping. Je kunt er naar kijken vanuit interesse, voor jezelf of om mensen om je heen beter te begrijpen.

De onderwerpen die aan deze categorie aan bod gaan komen:
– MBTI: persoonlijkheidstypen op basis van inzichten van Jung
– leervoorkeuren: visueel, auditief, kinestetisch en auditief-digitaal
– intense prikkelverwerking (Dabrowski)
– hooggevoeligheid en vormen van empatie
– (hoog)begaafdheid en beelddenken
– meervoudige intelligenties van Gardner
– communicatie-niveaus: inhoud – proces – emotie
– Passionaire benadering: wat drijft jou, is voor jou belangrijk, bevorderende en belemmerende overtuigingen, …
– Intuïtie